KAKO SAČUVATI VID NA POSLU

Blog / KAKO SAČUVATI VID NA POSLU

Istraživanja pokazuju da čak 80 odsto ljudi koji svakodnevno rade na kompjuteru imaju neke od simptoma kompjuterskog zamora očiju. Evo što bi trebalo činiti za ublažavanje tegoba.

1. Nakon 20 minuta rada 20 sekundi odmora

Stručnjaci preporučuju da poslije 20 minuta rada za računarom, i to s odgovarajućim naočarima, treba napraviti pauzu od 20 sekundi koju treba iskoristiti za gledanje u daljinu (kroz prozor). Tako se opušta akomodacioni sistem oka.

2. Monitor bočno od svjetlosti

Osvjetljenje u prostoriji vrlo je važno, a najbolje je monitor okrenuti bočno izvoru svjetla. Radni sto mora biti dobro osvijetljen da se vide podaci na papirima koji se unose u kompjuter. Svjetlo može biti direktno (stona lampa) ili indirektno (rasvjeta na zidu ili plafonu). Papir i radna površina ne smiju blještati, a rasvjeta ne smije direktno obasjavati monitor kako ne bi bilo refleksije.

3. Od monitora do očiju 50 do 80 cm

Monitor bi trebao biti postavljen nešto ispod nivoa očiju na udaljenosti od 50 do 80 cm. Posao možete olakšati i tako da dio teksta ili stranica oštampate pa čitate s papira.

4. Najjači kontrast

Kontrast između pozadine naslona i znakova trebao bi biti maksimalan. Što se boja tiče, najbolje je izabrati crni tekst na bijeloj podlozi.

5. Tastatura na niži nivo

Tastatura je često postavljena na stolu, na istoj visini kao papiri, no trebala bi biti na nižoj polici koja se može podvući pod sto. Tako će ruke ležati na tipkama u najprirodnijem položaju, a po potrebi se može osloboditi prostor za pisanje rukom.

6. Naočare s UVA i UVB zaštitom

Zbog mogućeg elektromagnetskog zračenja kompjutera (iako njegov utjecaj na zdravlje nije dokazan) preporuka je imati dobru UVA i UVB zaštitu na naočarima, uz antirefleksni i polarizacioni sloj (smanjen odbljesak). To je povoljno ne samo kod rada na kompjuteru, nego pomaže i kod pisanja ili čitanja, u vožnji automobila i dr.

7. Vještačke suze

Tokom rada za računarom trepćemo pet puta manje nego inače zbog povećane koncentracije. To dovodi do pojačanog isparavanja suza s površine oka i do smanjenog mehaničkog istiskivanja sadržaja lojnih žlijezda smještenih na rubu kapka, a rezultat su crvene i bolne oči. Rješenje je ili češće treptanje ili ukapavanje vještačkih suza.

 

Brendovi u optotim radnjama


Naš tim profesionalaca uvjek vam je na raspolaganju

Kontaktirajte naše radnje u Budvi, Podgorici, Baru, Kotoru i Mostaru